Psorijaza - tretman sa prirodnim vitaminimaPsorijaza je autoimuna hronična, nezarazna kožna bolest, za koju nije poznat tačan uzrok.


Smatra se da nastaje kao posledica poremećenog urođenog ili stečenog imuniteta, ali postoje i drugi faktori koji mogu dovesti do psorijaze poput infekcija, povreda kože, određenih lekova, stresa, pušenja i alkohola.

Simprtomi se periodično pojavljuju i karakteriše ih promena na koži u vidu upalnih crvenila praćenih ljuštenjem kože najčešće na kolenima, laktovima i temenu. Psorijaza uzrokuje ubrzani razvoj stanica na površini kože, a kao posledicu ima zadebljanje kože sa simptomima poput svraba, suvoće i crvenih, često bolnih mrlja. Primarni cilj lečenja je zaustavljanje rasta stanica kože.

Od psorijaze boluje oko 1-3 posto svetske populacije, dok je u Srbiji 140,000 osoba sa ovim problemom. Simptomi se mogu javiti u bilo kojoj starosnoj dobi, ali se najčešće ispoljava između 30. i 50. godine života i jednako pogađa kako muški, tako i ženski rod. Ukoliko oba roditelja imaju psorijazu, postoji 50% verovatnoće da će je imati i njihova deca.

Psorijaza je uporna i dugotrajna bolest i premda za psorijazu ne postoji lek, određeni tretmani mogu pružiti značajno olakšanje. Oboleli od psorijaze sve češće pribegavaju prirodnim preparatima, od kojih je jedan HUNZA ULJE koje u svom sastavu sadrži vitamine i masti korisne u ublažavanju simptoma, kao što su:

Vitamin A:

Neophodan za proizvodnju zdravih ćelija kože i umirenje upale ljuspica.

Vitamin D:

Poznat i kao sunčev vitamin, već neko vreme se koristi za lečenje psorijaze. Psorijaza povećava rast ćelija kože, a vitamin D je važan jer može da promeni način na koji ćelije rastu, odnosno uspori rast ćelija kože i suzbije reakcije organizma na psorijazu.

Vitamin E

Kako je sam vitamin E antioksidans, on pomaže u zaštiti od oksidativnih stresova koji se javljaju kad je psorijaza u pitanju.

OMEGA 3

Dokazano je da omega-3 masne kiseline smanjuju upalu, a psorijaza je bolest upale. Omega-3 masne kiseline takođe imaju i pozitivan uticaj na imunološki sistem organizma.


Opšte je poznato da je uvek najbolje konzumirati hranljive materije i vitamine iz hrane, a HUNZA ULJE koje je ujedno i hrana i dodatak ishrani, odličan je izvor svih pomenutih vitamina i nezasićenih masnih kiselina koji blagotvorno deluju na sve tipove psorijaze.71 views0 comments

Recent Posts

See All